Reeds plaats gevonden
EUROPA VOOR BEGINNERS
Webinar door Ann-Marie Kühler van Europa Decentraal deel 1, Trudie Timmerman CEO LEDfactory b.v., deel 2.
Het eerste deel bestaat uit een introductie vooral gericht op decentrale overheden.
Welke basiskennis is essentieel voor medewerkers van decentrale overheden als het gaat om de uitwerking van Europa in de dagelijkse lokale en regionale praktijk? Hoe komt Europees recht en beleid tot stand en hoe werkt dat door op decentraal niveau? Wat zijn de belangrijkste Europese instellingen zoals de Europese Commissie, het Parlement, de Europese Raad, Permanente Vertegenwoordiging, het Hof van Justitie en wat betekenen hun werkzaamheden voor bijvoorbeeld gemeenten en provincies in Nederland? Hoe kunnen decentrale overheden in Nederland Europabewuste overheidsorganisaties worden of blijven en wat zijn de belangrijkste actuele onderwerpen waar decentrale overheden als gevolg van Europees recht en beleid dagelijks mee te kampen hebben? Denk bijvoorbeeld aan interne marktregelgeving, de AVG, maar ook de Brexit en regelgeving in het sociaal domein.
In het tweede deel neemt Trudie Timmerman, CEO van LEDfactory, ons mee in hoe zij als ondernemer aansluiting heeft gevonden bij Europa. Hoe is ze op het idee gekomen, hoe heeft ze het aangevlogen, van welke programma’s maakt ze gebruik, wat goed is bevallen en wat juist niet, etc
DOOR WIE

Ann-Marie Kühler van Europa Decentraal

Trudie Timmerman CEO LEDfactory b.v.

BEKIJK HIER DE WORKSHOP TERUG!
WAT IS EUROPE READY FRYSLÂN?
Europe Ready Fryslân is een initiatief van de gemeenten Súdwest-Fryslân, Leeuwarden en de provincie Fryslân. Samen zorgen we voor een aanpak die Fryslân helpt om slagvaardig in het Europese veld te opereren. Met dit programma willen we met onderwijsinstellingen, ondernemers en overheden Europese projecten ontwikkelen, coalities sluiten en op de agenda van de Europese Commissie aansluiten.
VOOR WIE
Medewerkers van gemeenten, provincie en andere decentrale overheidsinstellingen. Belangstellenden uit bijv. onderwijs- of bedrijfsleven-niveau worden uitgenodigd aan te schuiven.
DOEL
Een introductie in hoe het Europees recht en – beleid (door)werkt op het decentrale praktijkniveau. Inzicht scheppen in wat de belangrijkste besluitvormingsprocessen en gremia in het Brusselse zijn, en hoe Europees recht en beleid tot stand komt en doorwerkt in de decentrale dagelijkse praktijk. Concrete praktijkvoorbeelden geven van een aantal prominente Europees rechts en beleidsgebieden op lokaal en regionaal niveau. Voornaamste vragen bij deelnemers hierover beantwoorden. Concreet prakrijkvoorbeeld geven van hoe een ondernemer aansluiting heeft gevonden bij Europa.
MEEDOEN
Deze workshop heeft reeds plaats gevonden, op deze pagina kunt u de workshop terugkijken.
De permanente vertegenwoordiging bij de EU van lidstaat Nederland in Brussel bestaat vooral uit medewerkers vanuit de diverse ministeries op hun deelonderwerpen expertise meebrengen en de PV werkzaamheden uitvoeren. Zie voor meer informatie over de PV ook https://www.permanentevertegenwoordigingen.nl/permanente-vertegenwoordigingen/pv-eu-brussel en https://www.permanentevertegenwoordigingen.nl/permanente-vertegenwoordigingen/pv-eu-brussel/de-vertegenwoordiging
In Nederland is inderdaad momenteel een discussie gaande- onder bezielende leiding van minister de Jonge van VWS- in hoeverre de Europese aanbestedingsregels de uitvoering van Wmo en jeugdzorgdiensten zouden bemoeilijken. Er wordt onder meer getracht via een Europa strategie de ruimte op te zoeken om binnen het zogenaamde flexibelere sociale en andere specifieke diensten regime uit de Europese aanbestedingsrichtlijnen de Nederlandse diensten op gebied van jeugdzorg en Wmo makkelijker aan te kunnen besteden. Ook vanuit nationale aanbestedingsregels-optiek wordt regelmatig gepleit voor minder ingewikkelde (aanbestedingsprocedures bij de) inkoop van Wmo en jeugdzorg door gemeenten.
Er is nog een lange weg te gaan; totale uitsluiting van de zorgsector in de aanbestedingsregels ligt niet voor de hand en lijkt ook niet haalbaar.
Zie voor meer informatie ook https://europadecentraal.nl/onderwerp/aanbesteden/aanbesteden-in-het-sociaal-domein/
Europa decentraal is opgericht -en wordt gefinancierd door het ministerie van BZK en de koepelverenigingen VNG, IPO en Unie van waterschappen- om (de)centrale overheden op weg te helpen bij de uitleg en interpretatie van Europees recht en beleid in de decentrale praktijk. Services als de gratis helpdesk of signaleringsloket en projecten zijn alleen toegankelijk voor deze doelgroep. Wel kunnen niet doelgroepen zoals ondernemingen en onderwijsinstellingen gebruik maken van de kennisdossiers op de openbaar toegankelijke website www.europadecentraal.nl
Zie ook https://europadecentraal.nl/over-ons/ en https://europadecentraal.nl/europese-instanties-voor-burgers-en-bedrijven/